Evaluare cladiri pentru impozitare

Impozitul pe cladiri datorat pentru anul 2020 se calculeaza conform prevederilor Codului Fiscal (legea 207/2015). Orice persoana fizica sau juridica (firma) care are in proprietate o cladire situata in Romania, datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptand cazul in care se incadreaza in scutirile acordate la art 456 din Codul Fiscal.

Cota de impozitare aplicata la valoarea imobilului este semnificativ mai mare pentru cladirile care nu au fost evaluate in ultimii 3 ani (persoane juridice) sau 5 ani (persoane fizice) sau pentru care au trecut mai mult de 3/5 ani de la achizitie/construire.

Pentru a se reduce aceasta cota, se recomanda realizarea unei reevaluari pentru impozitare inainte de termenul limita de 31 martie 2020.

Evita CRESTEREA IMPOZITULUI! Comanda acum o EVALUARE PENTRU IMPOZITARE si beneficiezi de consultanta GRATUIT!

Pentru mai multe detalii si informatii, precum si preturi referitoare la EVALUAREA PENTRU IMPOZITARE ne poti contacta la:
tel. mobil 0751 882 384, adresa de email office@evaluariaz.ro;

Stabilirea impozitului pe imobile pentru personele juridice

Conform art. 460 din Codul Fiscal, cotele de impozitare pentru persoanele juridice, utilizare rezidentiala si nerezidentiala in primii 3 ani de la achizitie sau de la ultima evaluare sunt stabilite in paragrafele 1 si 2 de mai jos:

(1)Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoane juridice, impozitul / taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08 ÔÇô 0,2 % asupra valorii de impozitare a cladirii(2) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoane juridice, impozitul / taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3 %, inclusiv, asupra valorii impozabile a cladirii.

Daca cladirea nu se afla in primii 3 ani de la achizitie/construire sau ultima evaluare, atunci cota de impozitare este de 5% conform paragrafului 8:

(6) Valoarea impozabila a cladirii se actualizeaza o data la 3 ani pe baza unui raport de evaluare a cladirii intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare aflate in vigoare la data evaluarii.(8) In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului / taxei pe cladiri este de 5%.

Stabilirea impozitului pentru persoane fizice

Pentru persoanele fizice (conform articolului 457) care utilizeaza cladirile in scop rezidential, valoarea de impozitare se stabileste de catre personalul IDTL, conform precizarilor de la art 457 Cod Fiscal, astfel ca in aceasta situatie nu este necesar un raport de evaluare.

Pentru persoanele fizice (conform articolului 458) care utilizeaza cladirile in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotelor de mai jos:

(1)Pentru cladirile nerezidentiale aflate in prorietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1.3 % asupra valorii de impozitare

In cazul in care proprietatea nu este in primii 5 ani de la achizitie/construire sau evaluare, cota de impozitare creste la 2% conform paragrafului 4 de mai jos:

(4) In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform precizarilor de la punctul (1) (valoarea dintr-un raport de evaluare, valoarea finala a lucrarilor de constructii realizate in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta sau valoarea dintr-un act de transfer al proprietatii in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta) atunci impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform articolului 457.

In cazul cladirilor persoanelor fizice cu destinatie mixta, impozitul pe cladiri se calculeaza conform articolului 459:

(1)├Än cazul cl─âdirilor cu destina┼úie mixt─â aflate ├«n proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaz─â prin ├«nsumarea impozitului calculat pentru suprafa┼úa folosit─â ├«n scop reziden┼úial conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafa┼úa folosit─â ├«n scop nereziden┼úial, conform art. 458(2)├Än cazul ├«n care la adresa cl─âdirii este ├«nregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desf─â┼čoar─â nicio activitate economic─â, impozitul se calculeaz─â conform art. 457.(3)Dac─â suprafe┼úele folosite ├«n scop reziden┼úial ┼či cele folosite ├«n scop nereziden┼úial nu pot fi eviden┼úiate distinct, se aplic─â urm─âtoarele reguli:
a) ├«n cazul ├«n care la adresa cl─âdirii este ├«nregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desf─â┼čoar─â nicio activitate economic─â, impozitul se calculeaz─â conform art. 457;
b) ├«n cazul ├«n care la adresa cl─âdirii este ├«nregistrat un domiciliu fiscal la care se desf─â┼čoar─â activitatea economic─â, iar cheltuielile cu utilit─â┼úile sunt ├«nregistrate ├«n sarcina persoanei care desf─â┼čoar─â activitatea economic─â, impozitul pe cl─âdiri se calculeaz─â conform prevederilor art. 458.

Cat costa si in cat timp se realizeaza reevaluarea pentru impozitare?

Costul unui raport de evaluare incepe de la cateva sute de lei si poate creste in functie de complexitatea cladirii si a lucrarii sau in functie de necesitatea deplasarilor. In functie de urgenta, lucrarea poate fi predata in cateva zile, costul scazand pentru cazurile mai putin urgente.

Daca aveti nevoie de informatii mai concrete legat de oporutinitatea evaluarii, termenele, costurile, sau chiar rezultatul estimativ, va recomand sa ma contactati.

Scroll to Top
Sun─â acum