Standarde Internationale de Evaluare

Comitetul pentru Standarde Interna┼úionale de Evaluare (IVSC) recunoa┼čte complexitatea procedurilor profesionale de evaluare, diversitatea de tipuri de propriet─â┼úi, dificult─â┼úile generate de modul de interpretare a evalu─ârii de c─âtre alte discipline, problemele care apar ├«n utilizarea ┼či traducerea terminologiei de specialitate, precum ┼či nevoia primordial─â a publicului pentru evalu─âri
profesioniste, bine fundamentate ┼či elaborate ├«n conformitate cu standarde general acceptate. ├Än consecin┼ú─â, con┼úinutul ┼či formatul Standardelor a fost elaborat av├ónd ├«n vedere aceste considerente, ├«n┼úelegerea structurii Standardelor fiind astfel important─â pentru aplicarea lor. Modul de organizare a Standardelor este prezentat ├«n cele ce urmeaz─â:
1. Introducere ÔÇô Introducerea ofer─â o privire de ansamblu cu privire la originile Standardelor Interna┼úionale de Evaluare, la activitatea Comitetului pentru Standarde Interna┼úionale de Evaluare ┼či la contextul general al Standardelor. De asemenea, este explicat─â organizarea standardelor ┼či aria de aplicabilitate a acestora.
2. Concepte fundamentale ale Principiilor de Evaluare General Acceptate ÔÇô O analiz─â complet─â a corpului de cuno┼čtin┼úe referitoare la metodele ┼či practicile de evaluare dep─â┼če┼čte aria de aplicabilitate a acestor Standarde. Pentru a sprijini ├«n┼úelegerea acestor standarde de c─âtre alte discipline ┼či pentru a diminua dificult─â┼úile generate de barierele lingvistice, aceast─â sec┼úiune ├«ncearc─â s─â furnizeze comentarii cu privire la cadrul juridic, economic ┼či conceptual pe care se bazeaz─â disciplina evalu─ârii ┼či Standardele sale. Detalierea acestor concepte ┼či principii este esen┼úial─â pentru ├«n┼úelegerea evalu─ârii ┼či aplicarea acestor Standarde.
3. Codul Deontologic ÔÇô Un Cod Deontologic con┼úine cerin┼úele de etic─â ┼či competen┼ú─â solicitate evaluatorilor ├«n practica lor profesional─â. Conduita etic─â serve┼čte interesului general, st─â la baza ├«ncrederii institu┼úiilor financiare ├«n serviciile de evaluare ┼či lucreaz─â ├«n beneficiul profesiei de evaluator. Conduita etic─â garanteaz─â c─â rezultatele evalu─ârilor sunt credibile, consecvente ┼či impar┼úiale.

4. Tipuri de proprietate ÔÇô Proprietatea imobiliar─â este distinct─â de celelalte categorii de proprietate, cum ar fi: bunurile mobile (corporale ┼či necorporale), ├«ntreprinderile ┼či activele financiare. ├Än Standarde sunt prezentate, ├«n mod detaliat, aceste patru tipuri de proprietate, precum ┼či diferen┼úele dintre ele.

5. Introducerea la Standarde ÔÇô Sec┼úiunea introductiv─â trateaz─â diferen┼úele dintre valoarea de pia┼ú─â ┼či tipurile de valoare diferite de valoarea de pia┼ú─â, precum ┼či importan┼úa comunic─ârii clare ┼či concise a rezultatelor evalu─ârii.
Dup─â finalizarea evalu─ârii, evaluatorul va trebui s─â explice clar rezultatele ┼či modul ├«n care acestea au fost ob┼úinute.
6. Standardele ÔÇô ├Än organizarea Standardelor Interna┼úionale de Evaluare, de Aplica┼úii ├«n Evaluare ┼či de Practic─â ├«n Evaluare, cele trei standarde sunt considerate ca fiind de baz─â ┼či permanente. Astfel, Standardele IVSC 1 ┼či 2 trateaz─â valoarea de pia┼ú─â ca tip de valoare ┼či respectivi tipurile de valoare diferite de valoarea de pia┼ú─â. Standardul 3 se refer─â la cerin┼úele de prezentare a
raportului de evaluare. De asemenea, cele trei standarde servesc ca baz─â pentru cele trei Standarde Interna┼úionale de Aplica┼úii ├«n Evaluare (IVA), care prezint─â modalit─â┼úile de realizare a evalu─ârilor ├«n scopuri de raportare financiar─â ┼či de garantare a ├«mprumuturilor.
7. Standarde Interna┼úionale de Aplica┼úie ├«n Evaluare ÔÇô Evalu─ârile sunt realizate pentru diverse scopuri. ├Än cadrul acestor standarde sunt descrise modalit─â┼úile de realizare a evalu─ârilor de active apar┼úin├ónd sectorului public sau privat, ├«n scopul utiliz─ârii acestora ├«n cadrul raport─ârilor financiare sau pentru adoptarea deciziilor de acordare a ├«mprumuturilor garantate.
8. Standarde Interna┼úionale de Practic─â ├«n Evaluare ÔÇô Probleme referitoare la aplicarea Standardelor apar frecvent din practica de evaluare sau din partea celor care apeleaz─â la serviciile de evaluare. Standardele de practic─â ├«n Evaluare furnizeaz─â instruc┼úiuni referitoare la probleme specifice de evaluare ┼či la modalit─â┼úile de aplicare a standardelor ├«n diverse situa┼úii ┼či domenii de
activitate specifice. Aceste Standarde de Practic─â ├«n Evaluare completeaz─â ┼či dezvolt─â Standardele de Evaluare ┼či cele de Aplica┼úii ├«n Evaluare av├ónd aceea┼či importan┼ú─â ca ┼či acestea. Respectarea Standardelor Interna┼úionale de Evaluare precum, a celor de Aplica┼úii ┼či celor de Practic─â ├«n Evaluare este obligatorie pentru to┼úi evaluatorii care elaboreaz─â rapoarte de evaluare ├«n
conformitate cu IVS-urile.
9. Glosar ÔÇô Acest glosar face trimitere la to┼úi termenii defini┼úi ├«n Standardele de Evaluare, ├«n Standardele de Aplica┼úie ┼či ├«n Standardele de Practic─â ├«n Evaluare.
Cele trei elemente principale, componente ale Standardelor Interna┼úionale de Evaluare, adic─â Standardele Interna┼úionale de Evaluare, Standardele Interna┼úionale de Aplica┼úii ├«n Evaluare ┼či Standardele Interna┼úionale de Practic─â ├«n Evaluare au aceea┼či importan┼ú─â, iar evalu─ârile realizate ├«n baza IVS-urilor trebuie s─â fie ├«n conformitate cu principiile ┼či procedurile prezentate ├«n toate.
Structura Standardelor

Fiecare din cele trei Standarde de Evaluare este elaborat pentru a aborda o arie cât mai largă din practica de evaluare. Corespunzător, fiecare Standard conţine următoarele nouă secţiuni.
12 Prezentarea standardelor
Standardele Internaţionale de Evaluare, ediţia a opta
1. Introducere
2. Arie de aplicabilitate
3. Definiţii
4. Relaţia cu Standardele de Contabilitate
5. Conţinutul Standardului
6. Comentarii
7. Cerinţe de prezentare a informaţiilor
8. Cerinţe referitoare la devierile de la Standard
9. Data intrării în vigoare.
Standardele Internaţionale de Aplicaţii în Evaluare (IVA) au următoarea
structur─â:
1. Introducere
2. Arie de aplicabilitate Definiţii
3. Relaţia cu Standardele de Contabilitate
4. Conţinutul Aplicaţiei
5. Comentarii
6. Cerinţe de prezentare a informaţiilor
7. Cerinţe referitoare la devierile de la Standard
8. Data intrării în vigoare
Fiecare din Standardele Internaţionale de Practică în Evaluare (GN) se ocupă de
probleme referitoare la aplicarea Standardelor, ce apar frecvent din practica de
evaluare sau din partea celor care apeleaz─â la serviciile de evaluare.
Corespunzător, fiecare Standard Internaţional de Practică în Evaluare conţine
urm─âtoarele ┼čase sec┼úiuni:
1. Introducere
2. Arie de aplicabilitate
3. Definiţii
4. Relaţia cu Standardele de Contabilitate
5. Instrucţiuni de aplicare
6. Data intrării în vigoare
Aceste Standarde de Practică în Evaluare (GN-uri) pot fi împărţite în trei grupe.
Patru GN-uri se ocup─â de aspectele specifice evalu─ârii diferitelor categorii de proprietate, cum ar fi: proprietatea imobiliar─â; drepturile de ├«nchiriere;mijloace fixe mobile ┼či bunuri mobile. Trei GN-uri se refer─â la evaluarea de propriet─â┼úi
sau active pe baza fluxurilor de numerar, incluz├ónd activele necorporale, ├«ntreprinderile ┼či propriet─â┼úile generatoare de afaceri.
Prezentarea

Standardele Internationale de Evaluare (IVS) cuprind:
IVS1: Valoarea de piata ca baza de evaluare
IVS2: Baze de evaluare diferite de valoarea de piata
IVS3: Raportarea evaluarii
Standarde Internationale de Aplicatie in Evaluare (IVA):
IVA1: Evaluarea pentru raportarea financiara
IVA2: Evaluarea pentru garantarea imprumutului
Standarde Internationale de Practica in Evaluare (GN):
GN1: Standard International de Practica in Evaluare – Evaluarea proprietatii imobiliare
GN2: Standard International de Practica in Evaluare – Evaluarea pentru inchiriere
GN3: Standard International de Practica in Evaluare – Evaluarea instalatiilor, masinilor si echipamentelor
GN4: Standard International de Practica in Evaluare – Evaluarea activelor necorporale
GN5: Standard International de Practica in Evaluare – Evaluarea bunurilor mobile
GN6: Standard International de Practica in Evaluare – Evaluarea intreprinderii
GN7: Standard International de Practica in Evaluare – Consideratii privind substantele periculoase si toxice in cadrul evaluarii
GN8: Standard International de Practica in Evaluare – Costul de inlocuire net
GN9: Standard International de Practica in Evaluare – Analiza fluxului de numerar actualizat pentru evaluarea de piata sau in afara pietei
GN10: Standard International de Practica in Evaluare – Evaluarea proprietatilor agricole
GN11: Standard International de Practica in Evaluare – Verificarea evaluarii

Scroll to Top
Sun─â acum