Valoarea de piata

Valoarea de pia┼ú─â este suma estimat─â pentru care o proprietate va fi  schimbat─â, la data evalu─ârii, ├«ntre un cump─âr─âtor decis ┼či un v├ónz─âtor  hot─âr├ót, ├«ntr-o tranzac┼úie cu pre┼úul determinat obiectiv, dup─â o activitate de marketing corespunz─âtoare, ├«n care p─âr┼úile implicate au ac┼úionat ├«n cuno┼čtin┼ú─â de cauz─â, prudent ┼či f─âr─â constr├óngere.


ÔÇ×Suma estimat─â …” se refer─â la un pre┼ú exprimat ├«n unit─â┼úi monetare (de obicei ├«n moneda na┼úional─â) pl─âtibil pentru proprietate ├«ntr-o tranzac┼úie independent─â (nep─ârtinitoare) de pia┼ú─â. Valoarea de pia┼ú─â este estimat─â ca  fiind pre┼úul cel mai probabil, care se poate ob┼úine, ├«n mod rezonabil, pe  pia┼ú─â, la data evalu─ârii, ├«n conformitate cu defini┼úia valorii de pia┼ú─â. Acesta  este cel mai bun pre┼ú obtenabil, ├«n mod rezonabil, de c─âtre v├ónz─âtor ┼či cel  mai avantajos pre┼ú obtenabil, ├«n mod rezonabil, de c─âtre cump─âr─âtor.  Aceast─â estimare nu se refer─â la un pre┼ú estimat inflatat sau deflatat de  termeni sau circumstan┼úe speciale, cum ar fi acordurile atipice de finan┼úare,  v├ónzare ┼či leaseback, anumite considerente sau concesii speciale acordate de  orice persoan─â implicat─â ├«n v├ónzare sau de orice element al valorii speciale

ÔÇ×o proprietate va fi schimbat─â …” se refer─â la faptul c─â valoarea unei propriet─â┼úi este mai degrab─â o sum─â de bani estimat─â dec├ót un pre┼ú de  v├ónzare predeterminat sau pre┼úul curent de v├ónzare. Este pre┼úul la care pia┼úa
a┼čteapt─â ca o tranzac┼úie, care ├«ntrune┼čte toate celelalte p─âr┼úi ale defini┼úiei  valorii de pia┼ú─â, s─â poat─â fi ├«ncheiat─â la data evalu─ârii.
ÔÇ×…la data evalu─ârii …” impune faptul c─â valoarea de pia┼ú─â estimat─â  este specific─â unui moment, unei date precise. Deoarece pie┼úele ┼či condi┼úiile  de pia┼ú─â se pot modifica, valoarea estimat─â ar putea fi incorect─â sau
inadecvat─â pentru o alt─â dat─â. Valoarea estimat─â va reflecta starea ┼či  circumstan┼úele pie┼úei la data evalu─ârii, ┼či nu la o dat─â anterioar─â sau  ulterioar─â. De asemenea, defini┼úia presupune ┼či realizarea simultan─â a  schimbului ┼či definitivarea contractului de v├ónzare, f─âr─â orice fluctua┼úie a  pre┼úului care altfel ar putea s─â apar─â.
ÔÇ×…├«ntre un cump─âr─âtor decis …” se refer─â la un cump─âr─âtor care este motivat dar nu constr├óns s─â cumpere. Acest cump─âr─âtor nu este nici  ner─âbd─âtor, nici determinat s─â cumpere la orice pre┼ú. De asemenea, acesta  este un cump─âr─âtor care achizi┼úioneaz─â mai degrab─â ├«n concordan┼ú─â cu  realit─â┼úile pie┼úei curente ┼či cu a┼čtept─ârile pie┼úei curente dec├ót cu cele ale unei  pie┼úe imaginare sau ipotetice, a c─ârei existen┼ú─â nu poate fi demonstrat─â sau
anticipat─â. Presupusul cump─âr─âtor nu va pl─âti un pre┼ú mai mare dec├ót pre┼úul  cerut pe pia┼ú─â. Proprietarul curent este inclus ├«ntre cei care formeaz─â ÔÇ×pia┼úa”.
Un evaluator nu trebuie s─â formuleze ipoteze nerealiste despre conjunctura  pie┼úei ┼či nici s─â ia ├«n considerare un nivel al valorii de pia┼ú─â peste cel obtenabil ├«n mod rezonabil.
ÔÇ×…un v├ónz─âtor hot─âr├ót…” nu este nici ner─âbd─âtor sau constr├óns/dispus s─â v├ónd─â la orice pre┼ú, nici for┼úat s─â men┼úin─â un pre┼ú care nu este  considerat realist pe pia┼úa curent─â. Acest v├ónz─âtor hot─âr├ót este motivat s─â v├ónd─â proprietatea, ├«n condi┼úiile pie┼úei, la cel mai bun pre┼ú obtenabil pe pia┼úa liber─â, dup─â o activitate de marketing corespunz─âtoare, oricare ar fi acel pre┼ú. Situa┼úiile faptice ale proprietarului curent nu sunt parte integrant─â a acestei considera┼úii, deoarece ÔÇ×v├ónz─âtorul hot─âr├ót” este un proprietar ipotetic.
ÔÇ×…├«ntr-o tranzac┼úie cu pre┼úul determinat obiectiv…” ├«nseamn─â o tranzac┼úie ├«ncheiat─â de p─âr┼úi ├«ntre care nu exist─â o rela┼úie particular─â sau special─â (de exemplu, compania mam─â cu filiala sa, proprietarul cu chiria┼čul), care ar face ca pre┼úurile tranzac┼úiilor s─â nu fie caracteristice pie┼úei sau s─â fie majorate prin includerea unui element de valoare special─â. Tranzac┼úia la valoarea de pia┼ú─â se presupune c─â are loc ├«ntre p─âr┼úi independente, fiecare ac┼úion├ónd ├«n mod independent.
ÔÇ×…dup─â o activitate de marketing adecvat─â…” ├«nseamn─â c─â proprietatea va fi prezentat─â pe pia┼ú─â ├«n cel mai adecvat mod, care poate duce la cedarea ei la cel mai bun pre┼ú, care se poate ob┼úine ├«n mod rezonabil, ├«n acord cu defini┼úia valorii de pia┼ú─â. Durata timpului de expunere pe pia┼ú─â poate varia ├«n func┼úie de condi┼úiile pie┼úei, dar trebuie s─â fie suficient─â pentru a permite ca proprietatea s─â fie adus─â ├«n aten┼úia unui num─âr corespunz─âtor de poten┼úiali cump─âr─âtori. Perioada de expunere trebuie s─â ├«nceap─â ├«nainte de data evalu─ârii.
ÔÇ×…├«n care p─âr┼úile implicate au ac┼úionat ├«n cuno┼čtin┼ú─â de cauz─â ┼či prudent…” presupune c─â at├ót cump─âr─âtorul decis, c├ót ┼či v├ónz─âtorul hot─âr├ót sunt informa┼úi, de o manier─â rezonabil─â, ├«n leg─âtur─â cu natura ┼či caracteristicile propriet─â┼úii, cu utiliz─ârile existente ┼či poten┼úiale ale acesteia, precum ┼či asupra stadiului ├«n care se afl─â pia┼úa, la data evalu─ârii. Se mai consider─â c─â fiecare parte ac┼úioneaz─â ├«n propriul interes ┼či ├«n mod prudent, dispun├ónd de cuno┼čtin┼úele necesare pentru a ob┼úine cel mai bun pre┼ú, corespunz─âtor pozi┼úiei ocupate ├«n tranzac┼úie. Pruden┼úa este m─âsurat─â prin referire la conjunctura pie┼úei, de la data evalu─ârii ┼či nelu├ónd ├«n considerare eventualele informa┼úii ulterioare acestei date. Nu este neap─ârat imprudent un v├ónz─âtor care vinde proprietatea pe o pia┼ú─â cu pre┼úuri ├«n sc─âdere, la un pre┼ú mai mic dec├ót cele anterioare. ├Än asemenea cazuri, valabile ┼či pentru situa┼úii de v├ónzare ┼či cump─ârare caracteristice pie┼úelor care ├«nregistreaz─â varia┼úii de pre┼úuri, cump─âr─âtorul sau v├ónz─âtorul prudent va ac┼úiona ├«n conformitate cu cele mai bune informa┼úii de pia┼ú─â, disponibile la data evalu─ârii.
ÔÇ×…┼či f─âr─â constr├óngere…” stabile┼čte faptul c─â fiecare parte este motivat─â s─â ├«ncheie tranzac┼úia, dar niciuna nu este nici for┼úat─â, nici obligat─â ├«n mod nejustificat s─â fac─â acest lucru.

Scroll to Top
Sun─â acum